Είδος έργου:
Κατοικία

Τοποθεσία:
Καλογερικό, Άρτα, Ελλάδα

Έτος Ολοκλήρωσης:
Αναμένεται το 2023

Επιφάνεια:
370 m2

Σε συνεργασία με την:
Ελένη Παπαγεωργίου

σκίτσο διάγραμμα ογκοπλασία κατοικία pavilion house άρτα ελλάδα the hive architects

Το “Pavilion House’’  αποτελεί μία πολυτελή κατοικία, έντονα εμπνευσμένη από το μοντέρνο κίνημα, στον οικισμό του Καλογερικού Άρτας. Η κατοικία διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα. Στο ψηλότερο δεσπόζει η κυρίως κατοικία, με τους χώρους διημέρευσης και τους  χώρους ύπνου να επιμερίζουν το σχεδόν τετράγωνο σχήμα της. Στο χαμηλότερο επίπεδο, αυτό της γης, χωροθετείται ένας πλήρως λειτουργικός ξενώνας καθώς και ένας διακριτικός χώρος γραφείου.

Η κατοικία δεσπόζει καταμεσής ενός μεγάλου ισοϋψούς αγροτεμαχίου, με μοναδικό αξιοθέατο ένα παλαιό υδραγωγείο που ενέχει χαρακτηριστικά τοποσήμου. Ως εκ τούτου, πρόθεση της σύνθεσης αποτελεί η έντονη εξωστρέφεια του οικοδομήματος, με οπτικές φυγές που καδράρουν την έντονη φύτευση του περιβάλλοντος χώρου. Οι όψεις περιλαμβάνουν μεγάλα υαλοστάσια, τα οποία επιτρέπουν στο φυσικό φως αλλά και τον αέρα να εισχωρήσει στην κατοικία με τέτοιον τρόπο ώστε να τονιστεί ο βιοκλιματικός της χαρακτήρας.

Masterplan

Κάτοψη Ισογείου

εξωτερική άποψη φωτορεαλιστικό render περιβάλλον πέτρα ξύλο κατοικία pavilion house άρτα ελλάδα the hive architects
pavilion house exterior relaxation stone kalogeriko arta greece the hive architects

Τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν εναρμονίζουν το οίκημα με το περιβάλλον, καθώς τόσο η φυσική πέτρα και το ανεπίχρηστο σκυρόδεμα, όσο και το ξύλο, συνομιλούν αρμονικά μεταξύ τους. Οι  διαβαθμίσεις των υλικών στις όψεις δημιουργούν τα απαραίτητα φίλτρα ιδιωτικότητας, πετυχαίνοντας παράλληλα ποιοτικές αυξομειώσεις του φωτός, σε χώρους που καθίσταται αναγκαίο.

Οι απαραίτητες τοπιακές διαμορφώσεις, έρχονται να επισφραγίσουν την συνθετική χειρονομία.  Το στοιχείο του νερού με την έντονη βιοκλιματική του δράση έρχεται να περιβάλει το οίκημα, συμπαρασύροντας μαζί του σχεδιαστικά όλες τις απαραίτητες υποστηρικτικές και συμπληρωματικές βιωματικές χρήσεις.

Στόχος της πολυτελούς αυτής κατοικίας είναι η επανερμηνεία του σύγχρονου κατοικείν, πάντα σε διάλογο με τη φύση, σεβόμενη παράλληλα όλες εκείνες τις αρχές που καθιστούν το μοντέρνο διαχρονικό.

εξωτερικός χώρος χαλάρωση πισίνα πέτρα φωτορεαλιστικό render κατοικία pavilion house άρτα ελλάδα the hive architects
νεχτερινό εξωτερικός χώρος χαλάρωση πισίνα πέτρα φωτορεαλιστικό render κατοικία pavilion house άρτα ελλάδα the hive architects