Είδος έργου:
Κατοικία

Τοποθεσία:
Πάρος, Κυκλάδες, Ελλάδα

Έτος Ολοκλήρωσης:
Αναμένεται το 2023

Επιφάνεια:
300 m2

κινούμενο 3d gif ογκοπλασίας grego κατοικία Πάρος Ελλάδα the hive architects

H κατοικία Grego αναπτύσσεται σε ένα επίπεδο, σε αντίστιξη με τη φυσική μορφολογία του εδάφους που παρουσιάζει ήπια κλίση. Ένας ορθοκανονικός κάναβος ορίζει το πεδίο σύνθεσης και με εργαλεία τον προσανατολισμό, τη θέα προς τη θάλασσα και τα σημεία ενδιαφέροντος παράγεται ένα σύνολο όγκων σε ολίσθηση.

Σε σύστημα «ΤΕΤΡΙΣ» και διατηρώντας απλές γραμμές, οι όγκοι δημιουργούν πλήρη και κενά στον κάναβο, με αποτέλεσμα την εναλλαγή μεταξύ χώρων εσωτερικών, στεγασμένων και υπαίθριων, που ποικίλουν τη χωρική εμπειρία. Η ίδια εναλλαγή δημιουργείται και σε επίπεδο τομής με τα διαφορετικά ύψη, παράγοντας εν τέλει τη μορφολογία που παραδοσιακά συναντάται στις «Χώρες» των κυκλαδίτικων νησιών. Στην ορθοκανονικότητα του κανάβου έρχεται ως μορφολογικός Ισοκράτης της σύνθεσης η πέργκολα, η καρδιά του σπιτιού, ολοκληρώνοντας το βίωμα της κατοικίας.

Την οριζοντιότητα του επιπέδου, που έρχεται σε αντίθεση με το γειτνιάζον επικλινές περιβάλλον, σηματοδοτούν οι επιφάνειες νερού. Είτε με την μορφή κολυμβητικής δεξαμενής, είτε σε επιφάνειες ρηχού βάθους, η παρουσία του νερού είναι αισθητή, αναβαθμίζοντας την εμπειρία του κατοικείν, προσφέροντας ταυτόχρονα οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα.

Masterplan

Κάτοψη Ισογείου

Κάτοψη Α Ορόφου

φωτορεαλιστικό render αεροφωτογραφία κατοικία grego Πάρος Ελλάδα the hive architects

υλικότητα αρχιτεκτονικά υλικά κατασκευής the hive architects

Η προσέγγισή μας εξωτερικά περιστρέφεται γύρω από το στοιχείο της τοπιότητας και οικειότητας στην Πάρο. Η τοπική πέτρα αποτελεί βασικό στοιχείο της επέμβασης, ενώ το landscape συνδέεται άμεσα με την θέα με την έντονη εναλλαγή υφών και υλικών. Η αδρότητα της πέτρας, οι πόροι του ξύλου και η ελαφρότητα της φύτευσης συνδυάζονται για να δημιουργήσουν βιωματικές ποιότητες. Το στοιχείο του νερού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη θέα ενισχύοντας την επαφή με τον ανοιχτό ορίζοντα.

Όσον αφορά την εσωτερική διαρρύθμιση, οι προτεινόμενοι χώροι έχουν αναφορές στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, η οποία εδώ αποδίδεται με σύγχρονες γραμμές. Ο εσωτερικός χώρος ως συνέχεια του εξωτερικού έρχεται να επαναπροσδιορίσει την συνθήκη της οικειότητας μέσα από αντίθετες χρωματικότητες και φυσικές υφές. Η πέτρα μεταφράζεται σε κεραμικό αντικείμενο, το ξύλο διατρέχει τον οριζόντιο άξονα σε συνέχεια των εξωτερικών στεγάστρων, ενώ οι απαλές επιφάνειες αποτελούν μία άλλη ερμηνεία της φύτευσης του περιβάλλοντα χώρου, σε γήινες ανοιχτές αποχρώσεις.

εξωτερικος χώρος φωτορεαλιστικό render θέα θάλασσα χαλάρωση πισίνα Πάρος Ελλάδα the hive architects