Είδος έργου:
Κατοικία

Τοποθεσία:
Καματερό, Ελλάδα

Έτος Ολοκλήρωσης:
2021

Επιφάνεια:
χχ m2

 the hive architects

Μία ήσυχη διασταύρωση στα δυτικά των Αθηνών, έρχεται να υποδεχτεί μία διπλοκατοικία έντονα επηρεασμένη από το μοντέρνο κίνημα.

Η κατοικία αποτελείται από δύο κυβιστικές εξάρσεις – κορμός-  εκατέρωθεν μίας αρχιτεκτονικής εσοχής που εδράζονται σε δύο καμπύλα τοιχία – βάση. Η είσοδος στο αρχιτεκτόνημα γίνεται από το μέσο της μίας πλευράς ανάμεσα στα δύο καμπύλα τοιχία που συγκρατούν το οικοδόμημα, δίνοντάς του την αίσθηση της αιώρησης και οδηγώντας στο κεντρικό κλιμακοστάσιο στο πίσω μέρος.

Οι δύο πανομοιότυπες κατοικίες, χωρίζονται σε δύο λειτουργικές  ζώνες: αυτή των χώρων ύπνου και αυτή των χώρων διημέρευσης, εκατέρωθεν από την ζώνη κίνησης. Η εσοχή που χωρίζει την κάτοψη, περιλαμβάνοντας το κλιμακοστάσιο και την κεντρική είσοδο του κάθε σπιτιού, είναι η ίδια που διαβάζεται εύκολα και στην γενική ογκοπλασία του οικοδομήματος, επιμερίζοντας τις κυβιστικές γεωμετρίες των όψεων.

Κάτοψη Ισογείου

Κάτοψη Α Ορόφου

Κάτοψη Δώματος

Πρόσοψη

Πλευρική Όψη

Πίσω Όψη

 the hive architects

Οι περιμετρικοί εξώστες, έρχονται να επεκτείνουν τη χωρική αίσθηση των χρηστών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται το χώρο να μεγαλώνει, χάρη στα μεγάλα υαλοστάσια που προσφέρουν άπλετο φως και οπτική συνέχεια στο ευ ζην. Το μεγαλύτερο μέρος των όψεων καλύπτεται από ξύλινες περσίδες, οι οποίες εκτός από την απαραίτητη ιδιωτικότητα συμβάλλουν στο βιοκλιματικό χαρακτήρα του κτιρίου, μέσω της ελεγχόμενης ποσότητας του φυσικού φωτός.

Τέλος το δώμα -στέψη-  έρχεται με αντίστοιχες χειρονομίες να δώσει τη δική του απάντηση στην άναρχη τριγύρω δόμηση, προσφέροντας μία άνετη εκτόνωση με απεριόριστη θέα και έντονο το στοιχείο του πρασίνου, χαρίζοντας δροσιά και φυσική σκιά.