Είδος έργου:
Κατοικία

Τοποθεσία:
Άρτα, Ελλάδα

Έτος Ολοκλήρωσης:
Αναμένεται το 2023

Επιφάνεια:
210 m2

κινούμενο 3d gif αίθριο κεκλιμμένη οροφή patio house άρτα ελλάδα the hive architects

Στην άκρη ενός μικρού ορεινού οικισμού, προστατευμένη από τη σκιά ενός αιωνόβιου πλατάνου και δίπλα σε μία φυσική πηγή, βρίσκεται η κατοικία “Patio House”.

Η μορφή της αναφέρεται στην τυπολογία των σπιτιών της περιοχής και κατ’ επέκταση την επαναπροσδιορίζει με τη γωνιακή στέγη. Αντίθετα στην ποικιλία υλικών και τα κεραμίδια  που συνήθως συναντώνται στις παραδοσιακές κατοικίες, το “Patio House”, παραμένει λιτό με μοναδικό υλικό τον λευκό σοβά που καλύπτει τόσο τις όψεις του όσο και τη στέγη. Με αυτό τον τρόπο λειτουργεί ως λευκός καμβάς, τονίζοντας την χρωματική ποικιλία της γύρω φύσης, αλλά ταυτόχρονα ξεχωρίζοντας από αυτήν.

Masterplan

Κάτοψη Ισογείου

Κάτοψη Α Ορόφου

Ανατολική Όψη

Νότια Όψη

Τομή

φωτορεαλιστικο render μπροστινή πρόσοψη εξωτερικός χώρος patio house άρτα ελλάδα the hive architects
φωτορεαλιστικό render εσωτερικός χώρος καθιστικό τραπεζαρία patio house άρτα ελλάδα the hive architects
φωτορεαλιστικό render εσωτερικό καθιστικό θέα patio house άρτα ελλάδα the hive architects

Το κτίριο αποτελείται από τρεις ανεξάρτητες κατοικίες που αναπτύσσονται γύρω από το κεντρικό αίθριο. Το αίθριο αποτελεί το σημείο ενοποίησης των τριών κατοικιών και συγκεντρώνει τις συλλογικές δραστηριότητες των κατοίκων της, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει το φυσικό φωτισμό και αερισμό στους πιο εσωτερικούς χώρους του σπιτιού. Στον ευρύχωρο υπαίθριο χώρο της κατοικίας οργανώνονται ποικίλοι χώροι συνάντησης, καθιστικά καθώς και μία γραμμική πισίνα. Σε αντίθεση με τον απλό, λευκό όγκο του κυρίως κτιρίου, οι χαμηλοί τοίχοι των εξωτερικών διαμορφώσεων και της εισόδου από εμφανή λιθοδομή συνδέονται με το έδαφος.

φωτορεαλιστικό render εσωτερικό δωμάτιο διακόσμηση patio house άρτα ελλάδα the hive architects
φωτορεαλιστικό render εσωτερικό δωμάτιο διακόσμηση patio house άρτα ελλάδα the hive architects