Type of Project:
Office

Location:
Agia Paraskevi, Attica, Greece

Completion Year:
2021

Gross Built Area:
83 m2

animated gif architect office work space layout the hive architects

The Hive Architects practice is a place where each individual has their own role, responsibilities and receives credits for their work, following the idea that two minds in unity, amplify their potential and perform as a mastermind.

This axis is essential for the office’s wellbeing since it promotes equality, respect, team-growth and cooperation, attributes necessary for the personal and collective progress. The same principles are reflected on the spatial design practiced and most prominently in our workspace in Athens, Greece.

The office is separated into two work areas, a bathroom, and a small kitchenette. As one enters through the main door, they come across a wide transitional space, defined by a curtain wall, which guides them to the center of the office. From there they can head for the architects’ office, or the associates’ area.

architect office main work space the hive arhitects green wall glass
Office Plan

animated 3d gif architect office work space layout the hive architects

The ten-meters-long glass façade, allows the sun to reach the innermost part of the office giving a pleasant warm hue to the white space. Wooden surfaces and metal details are some of the finishing touches that accentuate the interior design.

The floor is covered by a seamless cast material that compliments the workspace’s equipment. The white walls give their place to white-colored structures, such as the bookshelf, inspired by Mondrian’s minimalistic art, at the back of the associate’s long table. Composed of 3 repeating modules, the bookshelf also gives a playful appearance to the spatial experience.

A paramount element of the office’s composition is the curtain wall that separates the office in two areas. The transparent wall, composed of metal and glass, defines openings of varied sizes with radial proportions, creating interesting views while it reinterprets the meaning of the window through the geometrical steel framework.

A large fluid desk at the architect’s office stands in front of a vertical moss wall which welcomes the guest. The presentation corner takes the form of a comfortable sitting area giving a sense of familiarity to associates and clients alike. The long white curtain that covers the steel structure, adds theatricality to the presentation process. Plants also play a significant role in the design. Apart from the moss wall, large planters are placed outside the glass façade and host tropical and Mediterranean plants filtering the air and adding visual effects as the sunrays pass through their dense foliage into the work area.